Blåbär

I Sverige odlas främst amerikanska blåbär då den inhemska arten är svår att etablera, och skiljer sig framför allt i bärens storlek och växtens utseende. Dessa sorter blir låga till mellanstora buskar, jämfört med blåbärsris som vi hittar i de svenska skogarna. Blåbärsbuskarna finns som han- och honplantor och det krävs minst en av varje för att buskarna ska få bär.

Placering av växt

Blåbärsbuskar används främst i trädgårdsmiljöer men kan även användas i offentliga miljöer. 

Ljusförhållanden

Blåbär trivs i soliga lägen. 

Jordmån

Blåbär är surjordsväxter och trivs i fuktiga jordar med lägre pH. 

Växtzon

Blåbär lämpar sig i de flesta delarna av Sverige. 

Zon 1-6

Blomningsperiod för växt

Blåbärsbuskarna blommar med små, klockformade och hängande blommor i rosa och vitt  under maj-juni. 

Om frukten

Utseende och storlek 

Bären är stora, runda och något tillplattade (donut). Ofta gråblå i utseende med vitt fast fruktkött. Storlek på bären kan variera från sort till sort. De flesta är blå eller violetta i färg i skalet. 

Smak och konsistens

Smaken är söt och fruktig, något olik våra inhemska. Dessa är något sötare än inhemska. 

Mognadstid

Blåbär bör ätas färska eller tillredas i bakning, matlagning eller sylt vid mognad. Lämpar sig inte för lagring som färska bär. 

Mognadstid: augusti-september. Det finns vissa sorter som kan mogna redan under juli. 

Skötsel och beskärning

Blåbärsbuskar kan beskäras 1-2 gånger per år beroende på dess tillväxt. Vissa buskar kan vara något långsamma i början av sin tillväxt men kan efter hand beskäras under vårvintern samt under juli-september (JAS).

Varukorg
X