Blåbär
I Sverige odlas främst amerikanska blåbär då den inhemska arten är svår att etablera, och skiljer sig framför allt i bärens storlek och växtens utseende. Dessa sorter blir låga till mellanstora buskar, jämfört med blåbärsris som vi hittar i de svenska skogarna. Blåbärsbuskarna finns som han- och honplantor och det krävs minst en av varje för att buskarna ska få bär.
Placering av växt
Blåbärsbuskar används främst i trädgårdsmiljöer men kan även användas i offentliga miljöer.
Ljusförhållanden
Blåbär trivs i soliga lägen.
Jordmån
Blåbär är surjordsväxter och trivs i fuktiga jordar med lägre pH.
Växtzon
Blåbär lämpar sig i de flesta delarna av Sverige.
Zon 1-6
Blomningsperiod för växt
Blåbärsbuskarna blommar med små, klockformade och hängande blommor i rosa och vitt under maj-juni.
Om frukten
Utseende och storlek
Bären är stora, runda och något tillplattade (donut). Ofta gråblå i utseende med vitt fast fruktkött. Storlek på bären kan variera från sort till sort. De flesta är blå eller violetta i färg i skalet.
Smak och konsistens
Smaken är söt och fruktig, något olik våra inhemska. Dessa är något sötare än inhemska.
Mognadstid
Blåbär bör ätas färska eller tillredas i bakning, matlagning eller sylt vid mognad. Lämpar sig inte för lagring som färska bär.
Mognadstid: augusti-september. Det finns vissa sorter som kan mogna redan under juli.
Skötsel och beskärning
Blåbärsbuskar kan beskäras 1-2 gånger per år beroende på dess tillväxt. Vissa buskar kan vara något långsamma i början av sin tillväxt men kan efter hand beskäras under vårvintern samt under juli-september (JAS).