Hallon & björnbär
Hallon och björnbär tillhör släktet Rubus. De hallon och björnbär som finns idag är förädlade på våra svenska, inhemska hallon (Rubus idaeus) och björnbär.
Hallon och björnbär är båda snåriga buskar. Hallon kommer med flera skott och sprids med rotskott medan björnbär är en buske som sprids med revor och kan användas som buske eller som klätterväxt. Både hallon och björnbär får taggar. Hallon får tunna och små taggar medan björnbär får något större och vassare. Idag finns framtagna sorter som är taggfria.
Placering av växt
Hallon och björnbär växer vilt runt om i Sverige, björnbär kan särskilt påträffas vid kustområden. Båda bärbuskarna är vanligast att använda i trädgårdsmiljöer. Tänk på att hallon sprider sig med rotskott vid placering.
Ljusförhållanden
Hallon och björnbär kan placeras i full sol men klarar även halvskuggiga lägen.
Jordmån
Hallon och björnbär trivs i näringsrika och något fuktiga jordar.
Skydd från vind
Bärbuskarna är tåliga och behöver inte särskilt skydd från vind.
Växtzon
Hallon och björnbär är härdiga för i stort sett hela landet.
Hallon: Zon 1-6
Björnbär: Zon 1-6(7)
Blomningsperiod för växt
Hallon: Blommar med små, oansenliga, gråvita blommor under maj-juni.
Björnbär: Blommar med vackra ljusrosa blommor under juli.
Om frukten
Utseende och storlek
Hallon: Får bär som kan hänga i klasar eller enskilt, en och en. Bären kan variera i storlek. Skogshallon blir små och runda med vacker rosaröd färg medan trädgårdshallon och hösthallon blir stora och avlånga och finns i färgerna rött, rosa, gult och vitt.
Björnbär: Får relativt stora och något avlånga bär som vid mognad blir svarta och glansiga. Före mognad är bären först gröna för att sedan övergå i en mörkröd färg. Björnbären påminner om hallon i utseende men är något fastare och mer kompakta.
Smak och konsistens
Hallon: Har en mjuk konsistens och söt till frisk smak.
Björnbär: Har en syrlig till söt smak, ju mer mogna desto sötare. De lossnar lättare från busken när de är riktigt mogna. Konsistensen är något fastare än hallon.
Mognadstid
Både hallon och björnbär bör ätas färska eller tillredas i sylt eller saft vid mognad. De är ömtåliga och lämpar sig inte för lagring som färska bär.
Hallon: Juli-september. Mognadstiden varierar något mellan olika sorter.
Björnbär: September.
Skötsel och beskärning
Hallon: Kan beskäras 2-3 gånger per år under vårvintern samt under juli-september (JAS). Hallon kan beskäras kraftigt då de är snabbväxande och för att minimera alltför bred spridning.
Björnbär: Kan beskäras 1-3 gånger under vårvintern samt under juli-september (JAS). Kraftigare beskärning rekommenderas under vårvintern då de bären mognar sent. Beskärning under JAS bör därför omfatta endast årsskott som inte får frukt.