Rabarber
Rabarber är en slideväxt som blir en relativt stor perennbuske och har använts som odlingsväxt i Sverige under lång tid. Till skillnad från andra frukt- och bärbuskar är det stjälken som är ätbar på denna växt. Bladen kan växa sig riktigt stora på rabarberbuskar och färgen kan variera på stjälkarna.
Placering av växt
Rabarber planteras framför allt i trädgårdar men kan även sättas på förskolor eller bostads- och innergårdar.
Ljusförhållanden
Rabarber trivs i soliga lägen.
Jordmån
Placera rabarberbuskar i näringsrika och fuktiga jordar.
Skydd från vind
Placera rabarber något vindskyddat för att undvika att deras stora blad blåser sönder.
Växtzon
Zon 1-7.
Blomningsperiod för växt
Rabarber blommar med vita och relativt kraftiga blommor i klasar under maj-juni.
Ofta vill man plocka stjälkarna före blomning då de tenderar att få en något träig konsistens efter blomning.
Om frukten
Smak och konsistens
Tidigt på säsongen är stjälkarna tunna och späda. Senare på säsongen blir stjälkarna fastare och hårdare. Rabarber har en hög syra och frisk smak och kan ätas färska och användas för både bakning och matlagning eller för saft och sylt.
Fruktens utseende och storlek
Rabarberns stjälk kan skifta i färg från grön, rödgrön, rosa och kraftigt röd.
Mognadstid
Rabarber kan skördas från början av juni fram till mitten av juli.
Skötsel och beskärning
Rabarber kan behöva skötsel någon gång per år. För att inte rabarberplantan ska växa sig för bred kan stjälkar behöva tas bort och plantan kan även delas under hösten för att minska dess storlek.