Äppelträd

Våra frukt- och matäpplen tillhör arten Malus domestica. Inom denna art finns flera olika sorter, såsom Aroma, Åkerö, Alice, Amorosa, Filippa, Ingrid Marie mfl. Äpple har en anrik mat- och kulturhistoria i Sverige och kan odlas i stort sett i hela landet. Från äppelträden får vi fina frukter att njuta av precis som de är eller använda för mos, must och i annan matlagning. Du kan välja äppelsort utifrån fruktens mognadstid, konsistens eller smak.

Placering av växt

Äppleträd är vanliga att använda i trädgårdar men det kan även placeras i stadsparker eller på bostads-och innergårdar. 

Ljusförhållanden

Äppelträd trivs i soliga och halvskuggiga lägen. 

Jordmån

Äppelträd, likt andra fruktträd, trivs i näringsrika jordar med god tillgång på fukt. 

Skydd från vind

Placera äppelträd i skyddade lägen där de inte utsätts för kraftig vind. 

Växtzon

Vissa sorter är anpassade för ett kallare klimat men utbudet är inte lika brett för högre zoner. 

Zon 1-6. 

Blomningsperiod för växt

De flesta äppelträden blommar i maj med väldoftande, vackra vita eller ljusrosa blommor som är mycket uppskattade av pollinatörer. 

Om frukten

Utseende och storlek

De flesta äppelsorterna får relativt stora frukter och färgerna varierar mellan rött, grönt och gult. Äpplen kan ha glansiga och oljiga skal som kan vara hårt eller mjukt. 

Smak och konsistens

Du kan välja sort utifrån fruktens egenskaper, såsom fruktkött och smak. De flesta äppelsorterna är fasta i sitt fruktkött men vissa sorter är mjukare och mer mjöliga. Äpplen med fast fruktkött passar oftast bättre att lagra medan äpplen med mjöligt fruktkött lämpar sig bättre för mos, must eller annan matlagning. Äpplen har generellt hög syra och friskhet och olika sorter varierar i sin sötma och syrlighet.  

Mognadstid

Mognadstiden skiljer sig åt mellan olika sorter, vissa mognar tidigt och andra sent. Generellt kan man säga att tidiga sorter passar bättre att äta direkt eller för mos och must medan senare mognad fungerar bättre att lagra en längre tid. 

Mognadstid: augusti-november 

Skötsel och beskärning

För fruktträd generellt och för äppelträd rekommenderas beskärning två gånger per år. Första beskärningen bör ske under vårvintern (februari-mars) inför kommande säsong och den andra beskärning under juli-september (JAS). Vid andra beskärningen ska årsskott, s.k. vattenskott klippas bort. Var vaksam på att inte klippa bort alltför många årsskott då det kan generera stora mängder nya till nästkommande säsong.

Varukorg