Vinbär & krusbär

Vinbär och krusbär är klassiska bärbuskar som funnits i Sverige under lång tid. De tillhör släktet Ribes som innefattar både prydnadsbuskar och bärbuskar. Vinbärsbuskar är mindre till medelstora buskar med ett relativt brett växtsätt medan krusbärsbuskar blir något lägre och mer kompakta. Både vinbär och krusbär har friskt gröna blad och krusbärsbuskarna får rikligt med taggar.

Placering av växt

Vinbär och krusbär används främst i trädgårdsmiljöer men kan även användas på bostads- och innergårdar eller på skolgårdar. Observera att krusbärsbuskarna har taggar.  

Ljusförhållanden

Vinbär och krusbär trivs i soliga lägen. 

Jordmån

Krusbär och vinbär trivs i näringsrika jordar med god tillgång på fukt. 

Växtzon

Vinbär och krusbär är härdiga i stort sett i hela Sverige. Bland vinbär är svarta vinbär generellt något härdigare än de röda och vita. 

Zon 1-7

Blomningsperiod för växt

Vinbär och krusbär blommar båda med vitgröna, relativt oansenliga blommor. Vinbär får hängande blommor i klasar medan krusbär blommar med enkla blommor. 

Vinbär: April-maj

Krusbär: Maj 

Om frukten

Utseende och storlek 

Vinbär: Delas in i undergrupper baserat på bärens färg – svarta, röda, vita eller gröna vinbär. Bären är runda och kan, förutom varierande färg, även variera i storlek. Svarta vinbär är generellt större och har ett tjockare skal än de röda, vita och gröna som har ett tunnare och mer transparent skal. 

Krusbär: Finns i vinrött, gult och grönt. Bären är runda och större än vinbär med något luden utsida. 

Smak och konsistens

Vinbär: Har en söt och syrlig smak. Smaken skiljer sig något mellan de olika färgerna. Svarta vinbär är vanligen sötare än röda och vita som har en högre syra. Bären omges av ett tunt skal som har en nåogt syrligare smak än det mjuka och söta innehållet.

Krusbär: Har en sötsyrlig smak med ett något tjockare skal än vinbär. Skalet är ofta något syrligare än det söta och mjuka innehållet. 

 

Mognadstid

Både vinbär och krusbär bör ätas färska eller tillredas i sylt eller saft vid mognad. Lämpar sig inte för lagring som färska bär. 

Vinbär: Juli-augusti

Krusbär: Juli-augusti

Skötsel och beskärning

Vinbär och krusbär kan beskäras 1-2 gånger per år under vårvintern samt under juli-september (JAS). Båda bärbuskarna kan behöva föryngringsbeskärning för att hållas fräscha och fina. Vid beskärning av svarta vinbär under JAS bör endast årsskott tas bort då dessa bär frukt på äldre grenar medan röda och vita vinbär bär frukt på årsskott.

Varukorg