Smultron & jordgubbar
Smultron och jordgubbar är klassiska svenska sommarbär. Smultron växer vilt i Sverige och är en inhemsk art som jordgubbar härstammar ifrån. Smultron har använts som moderplanta för att ta fram större och kraftigare plantor med större bär – jordgubbar. Idag finns flera olika sorter av både smultron och jordgubbar med varierande smak och bärstorlek. Både smultron och jordgubbar är revbildande plantor.
Placering av växt
Smultron och jordgubbar används främst i trädgårdsmiljöer men kan även planteras på bostadsgårdar, innergårdar och skolgårdar. Både smultron och jordgubbar kan planteras i krukor och jordgubbsplantor finns även anpassade för amplar. Smultron kan även användas som en låg marktäckande perenn.
Ljusförhållanden
Smultron och jordgubbar trivs i soliga lägen.
Smultron: trivs i soliga och väldränerade, ganska torra lägen-
Jordgubb: Trivs i soliga lägen
Jordmån
Smultron och jordgubbar trivs i väldränerad jordar. Smultron kan klara torrare lägen.
Skydd från vind
Smultron och jordgubbar kräver inte särskild placering i vindskyddade lägen då deras låga växtsätt inte påverkas nämnvärt. Undvik dock extremt blåsiga lägen.
Växtzon
Smultron och jordgubbar är härdiga för stora delar av landet, där smultron har ett bredare utbud för högre växtzoner.
Smultron: Zon 1-6(7).
Jordubbar: Zon 1-5.
Blomningsperiod för växt
Smultron: Får små vita blommor i maj-juni.
Jordgubbar: Blommar med små vita små blommor under maj.
Om frukten
Smak och konsistens
Smultron: Har en söt, frisk och lätt blommig smak som skiljer sig från jordgubbar. Konsistensen på bären är mjuk.
Jordubbar: Har en söt till lätt syrlig smak med en mjuk och saftig konsistens. Sötman och syrlighet kan variera mellan olika sorter och mognadsgrad.
Utseende och storlek
Smultron: Får ofta riklig bärsättning med många små och något avlånga bär. Storleken på bären kan variera mellan olika sorter. Smultron finns som röda och vita bär.
Jordubbar: Får stora och kraftiga bär i rött eller vitt med små gula kärnor på utsidan. Storleken på bären kan variera mellan olika sorter.
Mognadstid
Likt många andra bär bör smultron och jordgubbar ätas färska eller tillredas i sylt eller saft vid mognad. De lämpar sig inte för lagring som färska bär.
Smultron: Juli-augusti
Jordubbar: Juni-augusti
Skötsel och beskärning
Både smultron och jordgubbar kan beskäras 1-2 gånger per år. Beskärningen innebär att man kan behöva klippa bort revor för att minska spridning. Bortklippta revor kan placeras på nya platser för förökning av bären.