Biokol för odlingsjord och klimat

Biokol kan blandas i jordar för att skapa långsiktiga kolsänkor och för att ge porösa jordar för växter. Biokolets struktur hjälper till att skapa syrerika miljöer för dina växter och kan samtidigt skapa en depå av både vatten och näring. Biokolet hålls stabilt över tid och bryts, likt andra organiska material, inte ner över tid. Denna egenskap gör att biokolet fungerar som en stabil och förutsägbar komponent i olika vegetations- och odlingssystem. Biokol hjälper även till att skapa goda förutsättningar för markens mikroliv och mykorrhiza.

Biokol produktbild presenterad i händer

Ladda biokol

Biokol kan fungera som en långtidsverkande depå av vatten och näring. Både vatten och näring behöver tillföras jorden för att sedan kunna komma växterna till nytta. Biokolet i sig är inte något gödningsmedel. Näring kan tillföras i form av exempelvis urin, biogödsel, kompost eller nässelvatten. För att ladda biokolet behöver det blandas med fast gödsel eller förbli stående i flytande gödning för att sedan tillföras marken som en laddad produkt. Biokol kan även laddas med mikroliv för att ge ytterligare fördelaktiga egenskaper för jorden och växterna.

Biokol som kolsänka

Biokol klassas av Förenta nationernas klimatpanel, IPCC, som en långsiktig och stabil kolsänka, en så kallad “Negative Emission Technology”. Den koldioxid som vid förbränning av biomassa hade släppts ut till atmosfären, binds som stabilt kol genom pyrolys i biokolet, och blir en långsiktig och effektiv kolinlagring i marken. 

Biokol som kolsänka är en långsiktig, klimatsmart och stabil lösning som gynnar förutsättningarna för odlingsmark och växter.

Har du frågor om biokol som odlingsjord?

Kontakta oss för att få rådgivning i hur du på bästa sätt använder vår biokol i din plantering.

Varukorg
X