Härdighet

Det finns ett system för härdighet, det vill säga deras förmåga att övervintra och leva vidare år efter år, som används för alla perenner. Skalan går mellan A-D, där A är mest härdig. Det kan även förekomma en stjärna (*) efter bokstaven (ex A*, B* etc) som beskriver att växten kräver en väldränerad växtplats för att överleva.  

 De allra flesta krydd- och köksväxter har en härdighet mellan A-B*, vilket betyder att de övervintrar med stor sannolikhet i väldränerat läge. Tänk dock på att undersöka just den specifika sorten, då det även finns sorter som inte är lika tåliga.

Perenners härdighet

A – Övervintrar pålitligt 

A* – Övervintrar pålitligt i väldränerat läge 

B – Övervintrar vanligtvis 

B* – Övervintrar vanligtvis i väldränerat läge 

C – Övervintrar ibland 

C* – Övervintrar ibland i väldränerat läge 

D – Övervintrar inte, men kan ev. odlas i de allra mest gynnsamma delarna av Sverige

Skötsel

Alla perenna krydd- och köksväxter mår bra av att få en dos näring efter att tjälen gått ur marken. Man kan med fördel även ge ytterligare en dos mitt på sommaren för en stor och fin skörd.  

 De flesta perenna krydd- och köksväxter föredrar soliga till halvskuggiga lägen. Rensa bort ogräs och vattna regelbundet vid torra perioder.

Varukorg